Föreningens stadgar
Stadgar för Män för jämställdhet Jämtland Härjedalen
1. INLEDNING
Män för jämställdhet Jämtland Härjedalen (MÄN JH) är en partipolitiskt och religiöst obunden lokalförening för alla, även den som inte definierar sig som man. MÄN JH är en lokalförening under riksorganisationen MÄN och representerar riksorganisationen lokalt.
2. ÄNDAMÅL
2.1 Övergripande
MÄN JH verkar för jämställdhet och mot våld. Vi arbetar för att förebygga mäns våld och utmana destruktiva maskulinitetsnormer. Vår vision är ett samhälle fritt från våld. Vi arbetar särskilt med att belysa mäns ansvar i jämställdhetsarbete utifrån en feministisk grundsyn.
2.2 Lokala
Lokalföreningen arbetar i Jämtland Härjedalen med de övergripande målen.
3. MEDLEMMAR
Medlem är den som har betalat medlemsavgift för riksorganisationen, är intresserad av att engagera sig eller stödja lokalföreningen och är bosatt i Jämtland Härjedalen.
3.1 Uteslutning av medlem
Medlem, som motverkar föreningens ändamål eller skadar föreningens anseende, kan uteslutas. Beslut om uteslutning fattas av styrelsen, sedan den det gäller fått tillfälle att yttra sig.
4. ÅRSMÖTE
Lokalföreningens högsta beslutande organ är årsmötet och styrelsen dess verkställande organ.
4.1 Årsmötets funktion
Årsmötet ska hållas årligen, senast under mars månad, för att behandla:
– styrelsens verksamhetsberättelse
– revisorns/revisorernas berättelse
– fastställande av balans- och resultaträkning
– fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
– motioner och propositioner
– verksamhetsplan och budgetproposition
– val av styrelse, revisor/revisorer och valberedning
4.2 Kallelse och årsmöteshandlingar
Till årsmötet kallas samtliga medlemmar, stödjande medlemmar, styrelse, revisor/revisorer och övriga funktionärer utsedda av årsmöte och styrelse. Kallelse och årsmöteshandlingar ska skickas senast två veckor före årsmötet.
4.3 Deltagande och rösträtt
Varje medlem i MÄN JH har rätt att närvara och yttra sig vid årsmötet.
4.4 Motioner och propositioner
Medlem i MÄN JH kan lämna motion till årsmötet. Motion ska vara styrelsen tillhanda senast fyra veckor före årsmötet. Styrelsens propositioner till årsmötet ska skickas ut med årsmöteshandlingarna, senast två veckor före årsmötet.
4.5 Valberedning och kandidatnominering
Valberedningens uppgift är att förbereda valen vid årsmötet. Nominering av kandidater sker till valberedningen. Valberedningens förslag, samt en lista på övriga nominerade som har accepterat nomineringen, sänds ut med årsmöteshandlingarna. Den som har rösträtt vid årsmötet kan nominera kandidater som är närvarande och tillfrågade vid årsmötet. Valberedningen bör bestå av ett ojämnt antal ledamöter (helst tre eller fler), varav en utses som sammankallande. Valberedningen har en särskild instruktion för sitt arbete.
4.6 Val och mandattid
Årsmötet väljer:
– ordförande
– kassör
– ledamöter
– revisor/revisorer
– valberedning
Mandattiden för alla uppdrag är ett år.
4.7 Omröstning
Beslut fattas genom öppen omröstning med enkel majoritet. Sluten omröstning ska ske om någon så begär. Vid lika röstetal har mötesordförande utslagsröst, utom vid val då lotten avgör.
5. EXTRA ÅRSMÖTE
Styrelsen kan på eget initiativ kalla till ett extra årsmöte. Om revisorn/revisorerna begär det, eller om minst hälften av medlemmarna skriftligen begär det till styrelsen, ska ett extra årsmöte sammankallas. Kallelse ska då ske senast två veckor efter framställningen och senast fyra veckor före mötet. Extra årsmöte ska endast behandla de frågor som föranlett dess sammankallande. Extra årsmöte kan inte besluta om organisationens upplösning.
6. STYRELSEN 6.1 Uppgift
Styrelsen är lokalföreningens högsta beslutande organ mellan årsmötena. Den har främst till
uppgift att:
– verka för organisationens ändamål
– samverka med lokalgrupper och medlemmar
– verkställa årsmötesbeslut
– till årsmöte föreslå budget och verksamhetsplan och övriga handlingar
– handha och ansvara för organisationens medel och egendom
6.2 Sammansättning m.m.
Styrelsen består av ordförande, kassör och övriga ledamöter. Ett ojämnt antal är eftersträvansvärt. Styrelsen väljer inom sig vice ordförande. Styrelsen äger rätt att vid behov adjungera personer. Styrelsen kan inom sig utse ett arbetsutskott.
Styrelseledamot som motverkar organisationens ändamål kan efter ett kvalificerat majoritetsbeslut där minst två tredjedelar av samtliga ledamöter i styrelsen röstar för uteslutning, uteslutas ur styrelsen och organisationen. Styrelsen är beslutsför om samtliga ledamöter (inklusive ordföranden) kallats och minst två tredjedelar är närvarande.
6.3 Firmatecknare
Styrelsen utser firmatecknare.
7. REVISION
Organisationens räkenskapsår är kalenderår. Organisationens årsbokslut och ekonomiska förvaltning, liksom styrelsens ansvar för organisationens verksamhet, granskas av revisorn/revisorerna, som ska avge revisionsberättelse(r).
8. STADGEREVISION
Endast organisationens ordinarie årsmöte kan besluta om ändring av organisationens stadgar. För stadgeändring krävs 2/3 majoritet av två på varandra följande årsmöten, varav ett av dem kan vara ett extra årsmöte.
9. ORGANISATIONENS UPPLÖSNING
För organisationens upplösning krävs att minst 2/3 av de röstberättigade vid två på varandra följande ordinarie årsmöten beslutar så. Vid organisationens upplösning ska årsmötet även besluta om disposition av organisationens tillgångar. Tillgångarna överlämnas till en organisation med näraliggande verksamhet.